MALETA VIATGERA

Plantilla de l'experiment setmanal de la maleta viatgera

La Nada ens ha fet un experiment molt interessant sobre com posar un globus al foc i que no exploti. Sembla mentida oi??
Doncs ha fet el següent: ha agafat dos globus , un l’ha omplert amb aire i un altre amb aigua.
Ha encès dues espelmes i quan ha acostat els globus cadascú a la seva espelma...el globus d’aire ha explotat immediatament, però el globus d’aigua no...Per què?? Doncs per què la calor de la flama es transmet a l’aigua que s’escalfa i manté refrigerat la membrana del globus.
Molt interessant!!! Moltes gràcies Nada!!!El Sergi amb llet , colorants de diferents clors i sabó dels plats, ha fet uns dibuixos preciosos dintre d’un bol, on hi ha hagut una explosió de color.
Ho ha fet de la següent manera: ha posat llet en un bol i li ha anant tirant colorants de color blau, vermell i groc. Com la llet té molt greixos, els colorants no es disolen i es queden surant sobre la llet.
Quan li ha tirat un rajolí de sabó , com aquest és un repel·lent de greixos, ha fet que els colorants es moguin i canviïn de forma de manera sobtada , aconseguint uns dibuixos xulíssims!!!
Ha estat tota una obra d’art!!! Gràcies Sergi!! Ens ha agradat molt!!!
El Pedro ha construït un vaixell xulíssim amb les seves pròpies mans i ha aconseguit que funcioni i es mogui a l’aigua sol...
Com ho ha fet? Doncs, amb la calor d’una espelma!! Quan va construir el vaixell , va col·locar a sota de la vela unes canyetes que després ha omplert d’aigua. Quan s’encén l’espelma, l’aigua que hi ha dintre de les canyetes s’escalfa i arriba un moment que s’escalfa tant que arriba a transformar-se en vapor.
El vapor expulsa l’aigua del circuit i per això  el vaixell avança. Quan el vapor surt i entra en contacte amb l’exterior , es torna a convertir en aigua que torna a entrar a les canyetes i així successivament....
Ha estat molt interessant Pedro!!! Moltes gràcies!!!

El Nahuel ens ha demostrat que el so són ondes que es transmeten per l’aire i provoquen vibracions que provoquen vibracions .
Com ho ha fet?? Doncs...ha confeccionat un tambor amb un motlle gran de pastisseria i una bossa de plàstic tensada amb una goma.
A sobre del plàstic ha col·locat sucre i amb un altre recipient ha començat a fer cops amb una cullera de fusta. Aquest cops han provocat unes ones sonores que s’han transmès per l’aire fins arribar al “tambor” i han fet saltar els granets de sucre. Semblaven saltimbanquis!!! 
Moltes gràcies Mahuel!!! Ens ha agradat molt!!!

El Jordi ha aconseguit moure una llauna sense tocar-la...com ho ha fet?? Doncs per fer-ho ha utilitzat un globus ple d’aire que ha fregat amb el seu cabell.

Al produir-se aquest fregament, el globus es carrega d’electricitat de manera que quan l’acosta a la llauna (que no té cap càrrega elèctrica) , aquesta s’aparta per una separació de càrregues que es diu “inducció electrostàtica”.

Sembla mentida oi?? Moltes gràcies Jordi!! Ha estat molt interessant!! 

L’Àlex ens ha fet una demostració super interessant!!!  Ha agafat dos llibres, ha intercalat les seves pàgines i ha demostrat l’important que és la força de fregament!! Un cop fet això, per més que hem estirar amb força no hi ha hagut manera de separar-los!!! Sembla mentida!!!

Tots s’ha quedat bocabadats i han volgut comprovar-ho amb ells mateixos...però res!!! Efectivament els llibre són INSEPARABLES!!!

Moltes gràcies Àlex!!!


La Natàlia ens ha fet un experiment molt curiós on ens ha demostrat com les diferents densitats  fan que un mateix líquid suri quan el barregem amb un altre  o bé s’enfonsi si es barreja amb un altre diferent.

En aquest cas ha agafat tres gots:

En el primer ha barrejat aigua amb oli i es veu clarament com l’oli sura sobre l’aigua, per què és menys dens (pesa menys)

En el segon ha barrejat alcohol i oli i es veu com l’oli es queda a sota. En aquest cas l’oli pesa més que l’alcohol.

En el tercer ha barrejat aigua, oli i alcohol i llavors trobem a sota del tot l’aigua, al mig l’oli i a dalt de tot l’alcohol.

Molt interessant Natàlia, moltes gràcies!!!

Resulta que l’Unai és un mag i no ho sabíem... ha estat capaç de fer desaparèixer un tub d’assaig davant nostre...com ho ha aconseguit??

Doncs ha omplert dos gots un amb aigua i una mica d’oli corporal i un altre tot ple d’oli corporal.

Primer ha ficat el tub d’assaig en el got de l’aigua i tots hem pogut veure com el tub es continuava veient amb un angle diferent degut a la refracció.

Després ha ficat el tub en el got d’oli i el tub pràcticament s’ha deixat de veure.

Per què? ...Doncs per què la refracció , que és el canvi de direcció dels rajos de llum quan canvien de medi, en el cas del vidre i de l’oli és el mateix. En el cas de l’aigua i el vidre l’índex de refracció és diferent i per això podem veure el tub.

La ciència al servei de la màgia...


L’Anna ha aconseguit canviar el color de l’aigua en dècimes de segon...com ho ha aconseguit?? Ha portat en un pot l’aigua d’haver bullit col lombarda (color lila). L’aigua que resulta de bullir aquesta col és de color blau i l’ha repartit en tres recipients transparents.

En un hi ha posat vinagre i l’aigua s’ha tornat vermella, en el segon hi ha posat bicarbonat i l’aigua s’ha tornat verda i en el tercer hi ha posat el suc d’una llimona i l’aigua s’ha tornat rosa.Per què?? Doncs per què el líquid reacciona diferent en funció de si posem substàncies àcides (llimona i vinagre) o bàsiques (bicarbonat). Això és degut al PH.

Molt interessant Anna!!! Moltes gràcies!!!

La Laura ens ha fet un experiment espectacular!!! Ha aconseguit il·luminar una bombeta amb l’energia de tres llimones!!! Sembla impossible oi!!??

Doncs amb tres llimones tallades per la meitat, uns cables, unes monedes de coure i uns cargols de zinc  ha construït un circuit que ens ha deixat bocabadats!!!

Això ha estat possible per què el àcid de les llimones desfà una mica el zinc i el coure i això genera una corrent suficient com per encendre una bombeta petita...

El Jonathan ens ha fet un experiment, en el que ens ha demostrat la força de la pressió de l’aire. Com?? Molt senzill...ha estat capaç de posar un got ple d’aigua boca avall amb una tapa de CD i l’aigua no s’ha caigut!!!!

Això és degut a que la pressió de l’aire que ha quedat dintre del got és menor a la pressió de l’aire de fora i això fa que la tapa no caigui. Espectacular oi!!??
La Marina ens ha fet un experiment molt interessant , ha estat capaç de crear electricitat estàtica.
Com ho ha fet?? Doncs...ella ens ha explicat que quan freguem dos objectes un contra l’altre, aquests es carreguen d’electricitat estàtica, una positiva i l’altre negativa.
Per demostrar això ha agafat dos globus i els ha acostat a un plat amb sucre i a un plat amb trossets de paper i no ha passat res de res. En canvi, quan els ha fregat amb una peça de roba, i els ha tornat a apropar ...a un dels globus se li ha quedat enganxat un munt de sucre i a l’altre trossets de papar.
Això és per que l’electricitat estàtica ha atret als dos elements : sucre i paper.
Moltes gràcies Marina!!!


L’Adam ens ha fet una làmpara de lava molt xula com les que venen a les botigues...sí, sí...com ho ha fet?? Doncs, ha posat en una ampolla una  mica d’aigua  tenyida amb tempera blava i li ha posat un bon rajolí d’oli.
Com l’oli i l’aigua tenen densitats diferents, no es barregen , de manera que l’oli que pesa menys, es queda surant a sobre de l’aigua.
Un cop fet això, l’Adam li ha ficat dues pastilles efervescents i com aquestes alliberen gas al desfer-se, han començat a pujar un munt de bombolles de totes les mides i realment ha quedat preciós!!!
Moltes gràcies Adam!!!El Xavi ens ha explicat la manera d’aconseguir tenir neu artificial pel nostre pessebre!!! Us animeu a provar-ho??
Mireu com ho ha fet: ha agafat dos vols, un amb una mica d’aigua i un altre sense. Ha agafat 4 bosquers i els ha obert. Un cop oberts ha començat a treure’ls una pols que hi ha a dintre que és “poliacrilato”. Aquesta substància és la encarregada d’absorbir el pipí dels bebés i pot augmentar la seva mida fins a 20 vegades!!!
Per tant quan el Xavi ha posat aquest pols al vol amb aigua , al cab d’uns minuts ha crescut i s’ha convertit en una cosa que sembla “neu artificial”!!!

Moltes gràcies  Xavi , ens anirà perfecte aquest Nadal!!!

L’Àngel ha fet un experiment molt interessant, per què ha aconseguit inflar com un globus un guant de làtex sense bufar-lo!!
Sembla un truc de màgia oi?? Doncs no!! Hi ha una manera de fer-ho que no falla mai i és ciència pura!!
Si en un got hi poses aigua i fiques dintre una aspirina i de seguida el tapes amb el guant de làtex, com l’aspirina és efervescent comencen a sortit unes bombolletes que estan plenes d’aire. Aquest aire puja i va a parar al guant que comença a inflar-se a poc a poc.

Molt bé Àngel!! Moltes gràcies!!
L’Aina ens ha fet un experiment molt curiós...es titula El pebre fuig , sí sí!! Voleu saber com??
Doncs si en un plat posem aigua i pebre i fiquem el dit veureu que no passa res de res...en canvi si us mulleu el dit amb saó del plats i tornem a ficar el dit, veurem que el pebre surt d’estampida cap a la part de fora del plat. Per què?? Doncs per què el sabó fa que la tensió de l’aigua en la part central del plat on hem posat el dit sigui molt més gran , de manera que l’aigua empeny al pebre cap a fora. Increïble oi!!??
Moltes gràcies Aina!!! 

La Lucia ens ha fet un experiment molt interessant...ens ha demostrat que si submergim un ou en aigua no sempre s’enfonsa. Sembla estrany oi??

 Mireu...ho ha fet agafant quatre gots d’aigua: en un ha posat molta sal, en un altre sucre, en el tercer farina i en l’últim només aigua. I sabeu que ha passat?? Que a tots els gots s’ha enfonsat excepte al que tenia sal.

Per què ? Doncs per què l’aigua salada és molt més densa que la normal i llavors les coses suren molt més...de fet això és el que passa en el Mar Mort!!!

Molt interessant Lucia!!! Gràcies!!!


El Roberto ens ha fet un experiment xulíssim!!! De fet ,sembla que hagi  fet màgia ... ha estat capaç de canviar el color d’una margarida i d’un api !!!
Com ho ha fet!!?? Doncs....ha agafat un got d’aigua i li ha posat un tint comestible de color blau, llavors com les plantes utilitzen la seva tija per xuclar i transportat l’aigua que agafen de la terra...aquest aigua blava ha començat a puja i quan vam mirar al matí següent ...estaven tenyides de blau!!!
Moltes gràcies Roberto!!! Ens ha agradat molt!!!!

La Naia ens ha proposat un experiment on ha aconseguit pujar l’aigua d’un plat sense tocar-la!!
Oi que sembla impossible!!?? Doncs fixeu-vos en el vídeo i veureu com cremant l’oxigen que hi ha dintre del got , es pot aconseguir!!
Molt interessant Naia!!! Ens ha agradat molt!! 


El Raúl ens ha fet un experiment on ha estat capaç de crear un núvol dintre d’una ampolla!!!
Amb una mica d’alcohol  i aire ha fet màgia i ens ha portat els núvols que tanta falta ens fan!!!
Moltes gràcies Raúl!!! Ens ha agradat molt el teu experiement!!!

La Leire ens ha fet un experiment molt interessant. Ens ha demostrat que hi ha objectes que suren i altres que no...

Per fer-ho, ha utilitzat quatre gots que ha omplert amb gasosa . En el primer ha posat xinxetes, en el segon trossos de xocolata i en el tercer cereals. I en els quart tot barrejat.

Hem pogut observar que les xinxetes s’enfonsen, la xocolata puja i baixa i els cereals que al principi suren poc a poc es van enfonsant (quan absorbeixen l’aigua).

Moltes gràcies Leire!!!
Avui la Júlia ha estrenat la maleta viatgera!!!

I ens ha fet un experiment molt xulo que es diu “Una massa molt viscosa”.

Ens ha fet una barreja amb aigua i maizena i hem pogut comprovar com si deixem reposar la massa , i intentem aixafar-la amb el puny...es impossible!!!! Està molt dura!!!!

En canvi, si agafem una mica de massa amb la ma...es desfà i torna a ser líquida...sorprenent oi!!??

Doncs , la Júlia ens ha explicat que això és per què les partícules que formen la massa , no es dessolen en aigua, per tant quan no treballem la massa les partícules s’ajunten i sembla un sòlid, però quan les removem les partícules rellisquen i es torna líquid.

Ha estat molt interessant!!! Moltes gràcies Júlia!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada